In het landelijk schoon van Toscane, op ruim 40 kilometer ten zuiden van Siena, ligt een klein architectonisch wonder: Montalcino. De naam van dit plaatsje is ontleend aan het Latijnse “Mons Ilcinus”: heuvel van steeneiken.
Col d’Orcia betekent letterlijk “heuvel met uitzicht op de rivier Orcia”.
Het productiegebied dat de zuidwestgrens van de regio Brunello di Montalcino markeert, is onlosmakelijk verbonden met de positie waar de wijngaarden zijn geplant. De missie van Col d’Orcia is om de beste wijnen te produceren met de verkregen en uitzonderlijke combinatie van het terroir en het klimaat in dit gebied van Montalcino.
Sinds 1973 is dit wijndomein eigendom van de familie Cinzano, een grote naam in de wereld van de drankenindustrie en vandaag de dag geleid door Graaf Francesco Marone Cinzano.
Col d’Orcia werkt al vele jaren met bijzonder veel aandacht voor de natuurlijke omgeving in hun wijngaarden. Om deze reden hebben ze vanaf 2010 de beslissing genomen om het proces te starten om biologische certificering te behalen en daarmee de grootste biologische wijnmakerij in heel de Toscane te worden. Sinds augustus 2010 wordt het hele landgoed inclusief wijngaarden, olijfgaarden, bouwland en zelfs het park en de tuinen uitsluitend bewerkt volgens de richtlijnen die horen bij biologische landbouw.
Met trots kunnen ze zichzelf dan ook legitiem omschrijven als een biologische oase in Montalcino.
Eén van de kenmerken van een werkelijk goed wijndomein is dat het ook fantastische wijnen weet te produceren in mindere oogstjaren. Dat doen zij onder meer door de opbrengst per wijnstok terug te brengen zodat een hoog kwaliteitsniveau garandeert is.
Regio: Rosso Toscana IGT
Druiven: Sangiovese – Ciliegiolowith – Cabernet Sauvignon
Reviews
There are no reviews yet.